ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

received_315964904055984Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 13ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με σκοπό τη διάχυση και κοινοποίηση των αποτελεσμάτων τα οποία προέκυψαν από την υλοποίηση προγράμματος Erasmus+.

Συγκεκριμένα τέσσερις εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι κες Βασιλειάδου Γεσθημανή (Αγγλικός), Καραφέρια Μαρία (Δασκάλα), Κωστοπούλου Βασιλική (Μουσικός) και Ντέρκου Πολυξένη (Δασκάλα του Τμήματος Ένταξης) υλοποίησαν ισάριθμες κινητικότητες στη Βιέννη της Αυστρίας, από 15 έως και 21 Μαΐου 2022, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+/Δράση KA1 με κωδικό 2020-1-EL01-KA101-077918 και τίτλο «Νευροεπιστήμες και Coaching στην Εκπαίδευση».

Στην εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων οι ομιλήτριες μοιράστηκαν τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των κινητικοτήτων. Η κ. Βασιλική Κωστοπούλου, ως πρώτη εισηγήτρια, παρουσίασε την έννοια της Νευροεπιστήμης, τη σχέση της με την εκπαίδευση και ανέλυσε τη «Μουσική Μνημονική». Έπειτα η κ. Γεσθημανή Βασιλειάδου, αφού μίλησε για το έργο του Augusto Boal και συνακόλουθα την έννοια και το ρόλο του «Θεάτρου των καταπιεσμένων», προχώρησε σε επίδειξη ορισμένων πρακτικών αυτού. Στη συνέχεια η κ. Πολυξένη Ντέρκου προσέγγισε τη θεωρία της Ενεργής Μάθησης μεταφέροντας τα θετικά στοιχεία της διαδραστικής μάθησης καθώς και τη σχέση-επίδραση των νευροδιαβιβαστών στη διαδικασία της μάθησης. Τέλος η κ. Μαρία Καραφέρια , μέσω δραστηριοτήτων, παρουσίασε τόσο τις βασικές λειτουργίες του Coaching-Προπονητικής στην εκπαίδευση όσο και των χαρακτηριστικών που πρέπει να διέπουν έναν/μία coach.

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Ζαχαριάδης τονίζοντας τον κομβικό ρόλο της διάχυσης των αποτελεσμάτων ως ουσιώδες τμήμα της διαδικασίας υλοποίησης παρόμοιων προγραμμάτων, τα οποία εμπλουτίζουν την παιδαγωγική διαδικασία και ταυτόχρονα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά  με στόχο την εμπλοκή/συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε παρόμοια προγράμματα.

IMG_20220621_095010IMG_20220621_095028

Γιορτή της Άνοιξης και της Μητέρας!

0Στις 15 Μαΐου 2022 το απόγευμα γιορτάσαμε την Άνοιξη και την Μητέρα στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Η γιορτή έλαβε χώρα στην αυλή του σχολείου μας και έδωσε χαρά σε μικρούς και μεγάλους παρευρισκόμενους. Ήταν μια πρωτοβουλία της Ε.Δ.Υ. (Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης που αποτελείται από Κοινωνική Λειτουργό & Ψυχολόγο), του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων. Η εκδήλωση στόχο είχε την στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους μέσω της σχέσης, της ψυχαγωγίας και των δημιουργικών δραστηριοτήτων ενισχύοντας τις κοινωνικό- συναισθηματικές διαστάσεις της μαθησιακής διαδικασίας και ενισχύοντας την ψυχική ανθεκτικότητα, με μια σειρά συλλογικών ψυχαγωγικών, χορευτικών και δημιουργικών δράσεων.

Γνωρίζουμε εξάλλου ότι η ανθρώπινη επαφή και η σχέση μας με τους άλλους μάς δίνουν την αίσθηση ότι ανήκουμε σε μια ομάδα, λαμβάνουμε και παρέχουμε στήριξη και αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι στα δύσκολα. Ήταν σημαντικό για εμάς να δοθεί αυτό το μήνυμα στους μαθητές, αλλά και στους ενήλικες που εμπλεκόμαστε με το παιδί, ότι σχολείο σημαίνει “Νοιάξιμο”, Αλληλοϋποστήριξη και Φροντίδα, χαρά, ομάδα, δημιουργικές δραστηριότητες κ.α.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές αυτής της εκδήλωσης που συνετέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί:

Τον ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών & Πολλαπλών Διακρίσεων Δ. Λαρισαίων για την ενεργό συμμετοχή και δημιουργική απασχόληση των παιδιών, τον Μ.Ε.Σ. «Θετταλός» για την χορευτική δραστηριότητα που ενθουσίασε τα παιδιά, το κατάστημα «Ηλιαχτίδα» για την κατασκευή κοσμημάτων για την μητέρα, την κ. Χρυσούλα Παπακυριάκου και τον κ. Αγησίλαο Δαρδούμπα για την κατασκευή οριγκάμι που κέντρισε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, τα Φυτώρια «Γκόγκος», καθώς και το κυλικείο του σχολείου μας και το κατάστημα Franklyn Αβέρωφ για την δροσιστική απόλαυση που προσέφεραν στα παιδιά.

Ευχαριστούμε και όλους όσους παρευρέθηκαν και γιόρτασαν μαζί μας την μητέρα και την άνοιξη και ελπίζουμε σε πολλές παρόμοιες δημιουργικές συναντήσεις.  

1 2 3 4

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ NOESIS (Πλανητάριο Θεσσαλονίκης)

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΤην Παρασκευή 13-5-2022 οι μαθητές των τριών τμημάτων της Ε΄ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Καραμαργιό Χρήστο, Νικολακούλη Γιώργο, Τασιόπουλο Γιώργο, Έξαρχου Δήμητρα, Τζήκα Σεβαστή καθώς και τον Γιαννικάκη Δημοσθένη νοσηλευτή του σχολείου, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο NOESIS (Πλανητάριο Θεσσαλονίκης) για να παρακολουθήσουν την ταινία «Οι δεινόσαυροι» και στον προσομοιωτή το «Moon Thunder». Τα παιδιά έφυγαν ενθουσιασμένα από τις προβολές που είδαν. Ακολούθησε βόλτα στην παραλία Θεσσαλονίκης, φωτογραφίες στο Λευκό πύργο και στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

2

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ

1Οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ του 13ου Δημοτικού Σχολείου επισκέφτηκαν το χωριό Ραψάνη. Με τη βοήθεια της βιβλιοθηκονόμου Χάιδως Πανταζή ξεναγήθηκαν στο χώρο της βιβλιοθήκης του χωριού, στο μουσείο οίνου και αμπέλου. Θαύμασαν τη γραφική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και την προτομή του πεζογράφου Μ. Καραγάτση.

Περιηγήθηκαν στα σοκάκια του χωριού και εντυπωσιάστηκαν από τη θαυμάσια θέα.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και την εκπληκτική ξενάγηση.

 234567891011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΟ 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τη Δευτέρα 3/05/2022 το σχολείο μας επισκέφτηκαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων με θέμα ‘’Τα δικαιώματα των παιδιών’’ οι δασκάλες των τμημάτων της Δ’ τάξης, Κουτίνα Κλεοπάτρα, Αντωνίου Ελένη και , Γκανάκα Γεωργία, προσκάλεσαν το Συμβούλιο. Έτσι, η γραμματέας του Συμβουλίου, Τσιαντού Κυριακή και ο υπεύθυνος οικονομικών, Κυρίτσης Αχιλλέας, συζήτησαν με τους μαθητές της Δ’ τάξης για τα δικαιώματα των παιδιών, παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και αντάλλαξαν ιδέες για το πώς η Λάρισα μπορεί να γίνει μία πόλη πιο φιλική προς τα παιδιά. Στο τέλος της συζήτησης, οι μαθητές έγραψαν σε πολύχρωμες κάρτες τις ιδέες τους, οι οποίες θα μεταφερθούν και θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας.

123

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη | Sigmalive CookingΑγαπητοί γονείς/κηδεμόνες

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου σάς εύχονται ολόψυχα για τις Άγιες τούτες Ημέρες Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, με υγεία, αισιοδοξία, αγάπη και ελπίδα!

(Πηγή εικόνας: https://cooking.sigmalive.com/symvoyles/4205/giati-vafoyme-kokkina-ta-ayga-ti-megali-pempti)

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ Κ.Ο.Κ.

Δ. Λαρισαίων: Δωρεάν προγράμματα ποδηλατικής οδηγικής συμπεριφοράς για  παιδιά - ILARISSA.GRΤην Τρίτη 12 Απριλίου η Δ΄ τάξη του σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος Οδικής Ασφάλειας του Δήμου Λαρισαίων, επισκέφτηκε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Αλκαζάρ. Οι μικροί μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με όλο το φάσμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Έτσι, υπό την καθοδήγηση της κ. Ευαγγέλου, τα παιδιά ενημερώθηκαν αρχικά για τους βασικούς κανόνες του Κ.Ο.Κ., με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτούς που σχετίζονται με την παιδική ηλικία (πεζοί και χρήστες ποδηλάτου) κατανοώντας τη θεμελιώδη σημασία της εφαρμογής τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους στην ασφάλεια των χρηστών του δρόμου.

Στη συνέχεια, μέσα από μία σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων, εμπέδωσαν, στο μέτρο του δυνατού, σημαντικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν την κίνηση στο δρόμο (όπως διαβάσεις πεζών, φανάρια, πινακίδες οδικής σήμανσης, ρεύματα κυκλοφορίας και θέση στο οδόστρωμα, ορθή χρήση του ποδηλάτου).

Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στα παιδιά να διαμορφώσουν υπεύθυνη συμπεριφορά σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και να κατανοήσουν το σημαντικό ρόλο της πιστής εφαρμογής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

(Πηγή εικόνας: https://www.ilarissa.gr/news/larissa/d-larisaion-dorean-programmata-podilatikis-odigikis-syberiforas-gia-paidia)

12

ΤΡΙΠΟΝΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Επιστροφή των προγραμμάτων FIBA-EOK στα σχολεία - Magnesia NewsΤο 13ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του με τα προγράμματα καλαθοσφαίρισης, υλοποίησε και φέτος σε δύο φάσεις (Νοέμβριο και Απρίλιο) Εκπαιδευτικά Αθλητικά Προγράμματα Καλαθοσφαίρισης.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα «ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) και το πρόγραμμα «ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ».  

Η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών έφερε τα παιδιά των τριών μεγαλυτέρων τάξεων του σχολείου σε επαφή τόσο με την ιστορία και τους στοιχειώδεις κανονισμούς του αθλήματος (Α΄ φάση) όσο και με βασικές τεχνικές του (Β’ φάση) .

Έτσι την Πέμπτη 7 Απριλίου, στον αύλειο χώρο του σχολείου, ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα με τους μικρούς  μαθητές/τριες να γνωρίζουν τα «μικρά μυστικά»  τεχνικών της καλαθοσφαίρισης, υπό την καθοδήγηση των ομοσπονδιακών προπονητών κ.κ. Αραπατσάνη Αφροδίτης και Παπαναστασίου Αριστοτέλη. Το πρόγραμμα τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Δεληγιάννης Δημήτριος, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων και ο κ. Άρης Ζώης, ψυχή των προγραμμάτων αυτών και εκπρόσωπος του παγκοσμίου συλλόγου της FIBA. Παρών στη δράση και ο κ. Στέλιος Σίμος, συνεργάτης του προγράμματος, ως μέλος της ΕΣΚΑΘ και επί σειρά ετών διευθυντής του σχολείου.

 Ένα μεγάλο ευχαριστώ,  τέλος, στο Δήμο Λαρισαίων, συνδιοργανωτή του προγράμματος και χορηγό των αναμνηστικών αθλητικών φανέλων που προσφέρθηκαν στα παιδιά μετά τη λήξη αυτού και ιδιαίτερα στον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Δεληγιάννη Δημήτριο, για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Ευχόμαστε την συνέχιση και ευόδωση παρόμοιων προσπαθειών που συμβάλλουν στην ισορροπημένη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

(Πηγή εικόνας: https://magnesianews.gr/athlitismos/epistrofi-ton-programmaton-fiba-eok-sta-scholeia.html)

1 2

smartcapture

45