Γνωρίζοντας την ελιά!

elia_theofilosΤην Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 εμείς οι μαθητές του Β1, Β2, Β3 και Γ2 στα πλαίσια της Μελέτης Περιβάλλοντος, επισκεφθήκαμε το βιολογικό ελαιώνα Συρμακέζη στην Ελάτεια, το ελαιοτριβείο και το μουσείο Θεσσαλικής Ζωής.

(Φωτό: Θεόφιλος Χατζημιχαήλ-«Το μάζωμα της ελιάς»)

    Μόλις φτάσαμε στον ελαιώνα στρώσαμε προσεκτικά το τεράστιο πανί κάτω από την ελιά, «το ελιόπανο» και με τα «χτένια» ρίξαμε τον πολύτιμο καρπό και τον συγκεντρώσαμε σε μεγάλα τελάρα.

    Η κυρία Δέσποινα μας έδειξε άγρια χόρτα και κυρίως ζοχούς, τους οποίους μάθαμε με ευκολία να διακρίνουμε από τ? άλλα χόρτα. Έτσι -σαν σε παιχνίδι- χωριστήκαμε αστραπιαία σε ομάδες και μαζέψαμε μια μεγάλη σακούλα χόρτα. Μια δασκάλα μας ανέλαβε να τα πλύνει και να τα βράσει για να τα δοκιμάσουμε την επόμενη μέρα στο σχολείο? Μην πάει τόσος κόπος χαμένος!!

    Επόμενη στάση μας, το ελαιοτριβείο. Όλη η διαδικασία παραγωγής λαδιού μπροστά στα μάτια μας..! Πεινασμένοι αρκετά και ανυπόμονοι για το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, ξεκινήσαμε για το κέντρο του χωριού. Στο μουσείο ο κύριος Κώστας μας μίλησε για την ιστορία της ελιάς από τ? αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, μας ξενάγησε στο μουσείο και μας κέρασε όλους πεντανόστιμες ελιές και φρέσκο ψωμί από ξυλόφουρνο, βουτηγμένο σε λάδι.

    Ευχαριστούμε τον κύριο Κώστα και την κυρία Δέσποινα μέσα από την καρδιά μας, τόσο για την ζεστή φιλοξενία, όσο και για την ξεχωριστή εμπειρία που μας χάρισαν!

?????????.

    Φυσικά, δοκιμάσαμε την επόμενη μέρα τα χόρτα? Κάποιοι ξετρελάθηκαν και ζητούσαν κι άλλα και κάποιοι επιβεβαίωσαν την αντιπάθεια τους στα σαλατικά!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αγνά προϊόντα της Θεσσαλικής γης!

 

 

 

Posted in Περιβαλλοντικές.