Στο λαογραφικό μας μουσείο.

theophilos3Εδώ και λίγες μέρες το λαογραφικό μας μουσείο «έκλεισε τις πόρτες του». Μας λείπει?! Όμως όλα τα παλιά αντικείμενα που συγκέντρωσαν τα παιδιά ήταν καιρός να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο. Αφορμή το κεφάλαιο 13 του βιβλίου Γλώσσας «Μες το μουσείο» και το παιχνίδι  «Μάντεψε τι είναι».

(Πηγή φωτό: www.lesvos.com)

   «Μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας λαογραφικό μουσείο! Όλοι έχουμε παλιά πράγματα στα σπίτια μας..» είπαν τα παιδιά και τις μέρες που ακολούθησαν το απέδειξαν. Καζάνια,  λάμπες πετρελαίου, παλιά κεντήματα, πάνινη κούκλα, νομίσματα και χαρτονομίσματα σε δραχμές και δεκάρες -ελληνικά αλλά και ξένα- σκεύη κουζίνας, τρίφτης για γλυκό και πολλά άλλα.

   Συμφωνήσαμε τα πιο εύθραυστα και όσα κρίναμε πως είχαν ιδιαίτερη αξία, να μην τα συμπεριλάβουμε στο μουσείο, όπως παλιά ρολόγια τσέπης , σπάνια χαρτονομίσματα ή ασημικά. Έτσι αφού τα θαυμάσαμε για λίγο, τα ξαναστείλαμε προσεκτικά στο σπίτι τους.

     Αφού τα ομαδοποιήσαμε πάνω στους πάγκους, κάθε παιδί έγραψε τη λεζάντα για το αντικείμενο που έφερε με όσα έπρεπε να γνωρίζει ο επισκέπτης  γι αυτό.

   Τέλος, για όσα παλιά αντικείμενα μας ενδιέφεραν πολύ αλλά δεν υπήρχαν στα σπίτια μας, βρήκαμε πληροφορίες και εικόνες και τα αναρτήσαμε σ? ένα μεγάλο ταμπλό.

    Στείλαμε προσκλήσεις και πολλά τμήματα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας?Ήταν υπέροχα που δεχτήκαμε τόσες επισκέψεις, γνωρίσαμε τόσους συμμαθητές μας και είχαμε τη χαρά και την περηφάνια να μοιραστούμε μαζί τους τα εκθέματα του λαογραφικού μας μουσείου!

 

                                                                                         Μάρτης 2015

 

                                                                                       Τα παιδιά του Β3

 

 

Το μουσείο μας!

Το μουσείο μας!

 

 

(Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κορκιδάκη)

Posted in Γλωσσικές and tagged , , .